Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

De første barn til Solbø, 15.06.1951

De første barn til Solbø

Ca. 100 voksne og barn til hjemmet i løpet av et år

Fakta

Datering:
1951-06-15
Perioder:
Før HVPU-reformen

Aftenposten

        I går aftes kom de første barna til Solbø utenfor Holmestrand. Det nye åndssvakehjemmet som i løpet av et års tid skal kunne ta imot mer enn 100 av de mest hjelpeløse åndssvake av alle alder, menn, kvinner og barn.
        Bestyrer Leiv Tveit frå Bakkebø, som har oppholdt seg på Solbø en tid for å se til at alt ominnredningsarbeidet blir slik som det passer de åndssvake best, fortalte i går ettermiddag at hele hjemmet gledet seg til å ta imot de seks første barna, som var ventet hvert øyeblikk. I dag kommer en håndfull til, og lørdag kommer enda noen, i alt 22 i første omgang.
        Leiv Tveit forteller at arbeidet er gått i en fei og at alle har lagt godviljen til. Nu skal det innhentes anbud på et hus, som skal restaureres og som i løpet av to måneder skal kunne ta imot ca. 30. Om godt og vel et år skulle ytterligere tre hus stå ferdig til å ta imot 30 pensjonærer hver.
        Søkningen til det nye hjemmet har vært kolossal. De fleste blir tatt ut fra de lange ventelistene som finnes på Bakkebø. Som bestyrer av hjemmet er ansatt sykegymnast Egil Lanes fra Lillehammer. Sykehusgymnasutdannelsen kommer vel med på et åndssvakehjem og både han og hans kone kommer til å gå aktivt inn i arbeidet. Dessuten har man fått en flokk dyktige barnepleiersker, og unge fruer fra strøket omkring vil påta seg å være «tanter» for barna på Solbø. Hele foretegendet er møtt med en uhyre goodwill over alt i omegnen sier Tveit.
        På Bakkebø er der i dag 136 pensjonærer. Vest-Agderpaviljonen skal åpnes en gang i sommer, og da landskomiteen for etpar dager siden hadde møte på Bakkebø, ble der stukket ut tomt til ytterligere to små bygninger med plass til 17 i hver. De vil stå ferdige i løpet av et års tid.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til De første barn til Solbø, 15.06.1951

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.