Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Nytt åndssvakehjem, 19.04.1951

NYTT ÅNDSSVAKEHJEM FRA 1. SEPTEMBER

Toftes Gave vil gi plass til 60 barn, men situasjonen vil snart presse fram en utvidelse, sier dr. Seweriin

Fakta

Datering:
1951-04-19
Perioder:
Før HVPU-reformen

Morgenposten

        Det tidligere skolehjemmet Toftes Gave på Hedmark vil bli tatt i bruk som åndssvakehjem fra 1. september, opplyser formannen i Oslo kommunes komité for reisning av nytt åndssvakehjem, dr. Alf Seweriin, på Morgenpostens henvendelse. Det vil i første omgang bli plass til 60 barn i alderen 8—15 år. Ombyggingen og reparasjonsarbeidet er i full gang, og man har kommet langt på vei med innredningen av internatet, det det vil bli avdelte soverom for barna i stedet for de store åpne sovesalene som man hadde tidligere.
        I første etasje blir det oppholdsrom og spisestuer m. v. Det er et omfattende arbeid som må utføres før hjemmet kan bli fullt formålstjenelig. Man regner med at det hele med utstyr og møbler vil komme på om lag en halv million kroner.

        Komitéen har lagt stor vekt på at utstyret blir både solid og vakkert, slik at det kan gjøre sitt til å skape et harmonisk miljø. Bestillingene er nå levert, og man håper at alt skal være klappet og klart til åpningen.
Den store bøygen var materialtillatelsen. — Som kjent måtte dr. Seweriin interpellere i bystyret om saken, før den gikk gjennom.

                   STORE MULIGHETER SOM SENTRALANSTALT

        Toftes gave egner seg utmerket som åndssvakehjem, vakkert og fritt som det ligger ved hellingen mot Mjøsa. Den praktfulle eiendommen er på om lag 1200 mål og byr på rike muligheter for videre utbygging. Vann- og kloakkspørsmålet er lett å løse, og dr. Seweriin framhever at det nettopp ville være stedet for den store sentralanstalt for åndssvake som det er så sterkt behov for. Dette spørsmålet har Oslo kommune imidlertid ennå ikke tatt stilling til.
        Problemet med de åndssvake barna er ikke på langt nær løst med dette tiltaket, og man kan regne med at selve situasjonen om ikke lenge vil presse fram en utvidelse. De mange søknader som vil komme til det nye hjemmet, vil sikkert i større grad enn før, avdekke det enorme behovet det er for å få anbrakt åndssvake barn. Hvilken tragedie er det ikke både for foreldre og barn selv å ha slike i hjemmet? Barna blir heller ikke så gamle før de blir uten muligheter til å komme i kontakt med andre barn. De blir holdt inne, lever en isolert tilværelse, uten sjanse til å få utfolde de evner og anlegg som de har.
        For å hjelpe dem som er vanskeligst stilt, er det derfor maktpåliggende at man tar det neste skritt: å bygge to små avdelinger for barn som er rene pleiepasienter.
        Saken er så betydningsfull at den har krav på forståelse fra alle ansvarsbevisste og tenkende mennesker.

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Nytt åndssvakehjem, 19.04.1951

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.