Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Evnesvake barn får et hjem... , 28.09.1950

Evnesvake barn får et arbeidshjem på Grime

Henrykt over å stelle med jorden og dyra

Fakta

Datering:
1950-09-28
Perioder:
Før HVPU-reformen

Arbeiderbladet

        Loven om betaling for åndssvake på godkjente hjem, som trådte i kraft 1. juli har helt forandret grunnlaget for utbyggingen av åndssvakeomsorgen, og vil virke som stimulans for alle, både privatpersoner, private organisasjoner, fylker og kommuner, til å gå i gang med å opprette de hjem som trenges, sier fru Ragnhild Schibbye, formann i Oslo Røde Kors’ barnehjelp. Også for de hjemmene alt har, og ikke minst for de pårørende, betyr den uendelig meget. Nå er det deres rett å få hjelp. Før måtte de tigge om det, og hadde følelsen av å få forsorgshjelp. Det er en forferdelig stor forandring. Mange foreldre er kommet til meg og har sagt de synes det er et eventyr.
        Ragnhild Schibbye forteller, at Oslo Røde Kors var de første som begynte med et hjem for åndssvake barn. Det var Bjerka på Grorud, som med bidrag fra Hjelpestikkene, ble åpnet 20. desember 1944 for 14 barn i alderen 6 til 15 år. Da de seinere fikk en gave på en halv million kroner av Hjelpestikkene, kjøpte de eiendommen Grime ved Randsfjorden. Den har gårdsbruk. Vi mente det hadde stor betydning at disse barna, når de ble større, bli lært opp til å være gode håndlangere i gårdsbruk sier hun. Det har vist seg å være riktig. Alt nå, i 14-15 års alderen, gjør de meget stor nytte for seg, og er ytterst lykkelige ved å få lov til å gå og arbeide på marken og med dyrene. På Grime har vi 42 gutter og piker opp til 16-17 år. Vi planlegger nå en utbygging av hjemmet på selve eiendommen til 100 plasser: En barneavdeling for gutter og piker, delt i 2 avdelinger, hver på 20 barn, en avdeling for litt større unge piker i flukt med denne, og en avdeling for de større gutter, også på 40, delt i to avdelinger. Vi vil ikke ha mer enn 20 i hver avdeling for at den skal få et hjemmelig preg. Planene er ferdige.
        På en tilhørende eiendom, som ligger et par km borte, planlegger vi små arbeidshjem med 8-10 barn. De skal bli varige hjem for de barna som ikke kan komme tilbake til sine hjem. De kan arbeide på gården, eller gå ut i arbeid, og komme tilbake til Grime som deres eget hjem.
Bjerka fortsetter på Grorud. Der tar vi gjerne litt mindre barn, gjerne ned til 6 år. Når de vokser opp forsøker vi å flytte dem over til Grime.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Evnesvake barn får et hjem... , 28.09.1950

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.