Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Åndssvakehjem på Fossnes, 03.10.1952

Åndssvakehjem for Vestfold, Buskerud og Østfold på Fosnes.

Komiteen finner stedet godt skikket.

Fakta

Datering:
1952-10-03
Perioder:
Før HVPU-reformen

Fremtiden, Drammen

        Det arbeid som åndssvakenemnda for Vestfold, Buskerud og Østfold har utført har i det vesentlige gått ut på å se seg ut en høvelig plass for et åndssvakehjem i Vestfold, og vi er kommet fram til at Fosnes landbruksskole, som nå er nedlagt og flyttet til Melsom, må være det ideelle stedet. En har her bygninger og internat ferdig, en har gårdsbruk og verktøy som de åndssvake kan nytte og i det hele tatt ville dette stedet allerede fra starten være så fint at vi kan ta imot pasienter med en gang. En del forandringer må til, og senere selvsagt utvidelser, men det blir jo ikke som å bygge nytt.
        Det er dr. Speilberg som er formann i nemda som gir disse opplysningene i en samtale med ”Nybrott”.
        Avgjørelsen for hvor vidt denne planen kan gå i orden eller ikke ligger i fylkestingets hånd. Det er ennå ikke sendt noen søknad om å få kjøpt stedet, men vi håper at det hele kan være klart slik at saken kan komme opp på Fylkestinget neste år.
        - Hvordan skal reisninga av det nye åndssvakehjemmet finansieres?
        - Det hele skal klares med privat innsamlede midler. Foreløpig har vi ikke satt i gang noen aksjon. Vi mener det er riktigst å vente til det er mer på det rene hvor hjemmet skal ligge. I Østfold har de forresten allerede utført et utmerket arbeid – det er innsamlet om lag 30.000 kroner til formålet.
        Det er hevet over enhver tvil at det er et enormt behov for et åndssvakehjem for disse tre fylkene og det er mitt håp at saka kan bli løst så snart som mulig, slutter dr. Speilberg.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Åndssvakehjem på Fossnes, 03.10.1952

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.