Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Solbø Åndssvakehjem overlevert staten, 30.06.1953

Solbø Åndssvakehjem ble overlevert staten i går

På sensommeren kan hjemmet få plass til 125 barn

Fakta

Datering:
1953-06-30
Perioder:
Før HVPU-reformen

Vestfold Fremtid, Sandefjord

        Det er nå to år siden Grefsrudleiren for flyktningebarn i Botne ble nedlagt til fordel for et nytt åndssvakehjem i Norge som ble kalt Solbø. Landet sto og står jo fremdeles i en prekær stilling når det gjelder plasseringen av evneveike barn. Tross mange vansker av ulik art, så som plass- og personalmangel, er Solbø i stadig vekst og utvikling. Hjemmet åpnet sommeren 1951 men tjue barn og har i dag et belegg på 80. På sensommeren i år blir det igjen utvidet til å kunne ta 125 barn. To nye barakker er innredet i den anledning slik at Solbø i dag har fem avdelinger.
        I disse to årene har Solbø sortert under Sosialdepartementets sosialforsorg, men har hatt et midlertidig styre. Dette var samlet på hjemmet for siste gang i går da den formelle overleveringen fant sted. Formannen i styret, direktør John Caspersen, overleverte hjemmet til Sosialdepartementet ved byråsjef Magna Kløvstad.
        Overleveringen skjedde etter et lengre møte der styret la siste hånd på verket for sitt vedkommende. Inventarliste ble gjort opp og budsjettforslaget for driftsåret 1954/55 vedtatt. Budsjettet for Solbø i kommende år er på 817 700 kroner brutto utgift og det ekstraordinære budsjettet som skal dekke istandsettelse og ominnredning er på 215 300 kroner.
         Budsjettforslaget som styret satte opp er ikke offentlig ennå, men formannen, John Caspersen, sier så meget at det ikke avviker stort fra det vedtatte budsjett for kommende år.
        Ved middagen som ble gitt for gjestene uttalte bestyrer Lanes en varm takk til styret for god støtte i de vanskelige startårene. Han ønsket samarbeidet med departementet ikke ville bli mindre godt. Det hadde imidlertid aldri skuffet ham hittil. Formannen i styret, herr Caspersen, takket på sin side og håpet det ville bli ro over personalforholdene på hjemmet.
        Vi bringer et par bilder fra overleveringen i morgen.

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Solbø Åndssvakehjem overlevert staten, 30.06.1953

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.