Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Er ikke imponert over Vensmoen! 08.03.1974

Er ikke imponert over Vensmoen!

Fakta

Datering:
1974-03-08
Perioder:
Før HVPU-reformen

Fremover

        I Fremover lørdag svarer Dag Eirik Løvslett meg vedrørende min artikkel om utbygging på Vensmoen. Jeg må si: Jeg er hverken imponert over Løvslett's tankegang eller den utbyggingen som skjer på Vensmoen. Løvslett spør meg om følgende: «Ola Ødegaard, har De ikke tenkt over at disse kanskje ikke har noen pårøredne i den region de tilhører – er det ikke bra da at det utbygges et hjem for dem i tilknytning til hjemmet som allerede er ved Vensmoen?»

        Nei, her Løvslett: Det er ikke bra at det utbygges et hjem for dem i tilknytning til Vensmoen. Vensmone er ikke noe hjem – det er en stor samle-institusjon!! Og dette er det umenneskelige. Disse kan med stor fordel tas ut av samle-institusjonen og plasseres i den region de kommer fra. Det går meget godt an å bygge hjem for dem i regi av småhjem for psykisk utviklingshemmede, slik som tilfellet nå blir i Bardu kommune.
        I dag skjer det en isolering av psykisk utviklingshemmede. Trastad Gård i Kvæfjord skal nå omgjøres til en skole- og opplærings-institusjon, og de barna som er der skal plasseres i småhjem på lengre sikt. Jeg tar hatten av for en slik utvikling. Disse må få føle at de kan komme til skolen og gå til arbeide som andre mennesker. Det er menneskeverd der dreier seg om, herr Løvslett.
        Til slutt skriver de følgende: «Og her er det jo tale om 96 stykker som vil få følelsen av å ha noe eget – et hjem».
        Hvis jeg ikke misforstår Dem så skal dette hjemmet bygges i tilknytning til Vensmoen. Det kaller jeg intet hjem. Dernest: Les min artikkel i Fremover for fredag 1. mars i år, så kanskje vi ikke er så uenige som det tilsynelatende kan komme til uttrykk nå. Nei: Jeg er, som sagt, ikke imponert over utbyggingen av Vensmoen. Plasser disse så friske – som skal være med klienter til hjelp – i småhjem i den region de kommer fra. Det behøver ikke å være noen betingelse at de nødvendigvis skal ha sine foreldre eller foresatte i denne regionen. Dermed er det siste ord sagt fra min side i denne sak om Vensmoen.

                    Bardu 4. mars 1974
                                          Ola Ødegaard.

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Er ikke imponert over Vensmoen! 08.03.1974

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.