Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Enestående innsats for Trastad. 19.10.1960

Enestående innsats for Trastad

30 senger var første plan – nu er målet 450 plasser

Fakta

Datering:
1960-10-18
Perioder:
Før HVPU-reformen

Harstad Tidende

        Den nord-norske befolkningen har vist en enestående interesse for åndssvakejhemmet på Trastad og vi er selvsagt svært glad for de bidrag vi har fått i det siste, sier banksjef Oscar Høyersten i Bodø til Harstad Tidende.
        Høyersten mottok forleden en sjekk på 34 300 kroner som var testamentert av en mann på Ås. Det er i disse dager startet en 5000-kroners rulling, speiderpikene er i gang med sin aksjon og i Finnmark arbeider Røde Kors for en egen paviljong for barn i fylket.
        Bidrag fra Ås vil ikke bli brukt til noe spesielt, men gå opp i den store massen, forteller banksjefen. Vi har selvsagt mange planer som fordrer penger. Første oppgave er å få paviljong 4-5 ferdig, deretter kommer terapibygg og administrasjonsbygg.
        Staten har jo bygget økonomiavdelingen og pleier også å bygge administrasjonsbyggene ved åndssvakehjemmene, men når man kan komme i gang med dette arbeidet, er selvsagt usikkert.

           HÅP FOR 450
        Trastad har i dag 145 plasser, og når paviljong 4-5 er ferdig, får vi 80 plasser til. Den store planen er 450 plasser, og da legger vi årene ned. Man regner med behov i landsdelen for 600 plasser, men det makter vi ikke. En slik utbygging til 450 plasser medfører behov for en mengde bygninger foruten sleve paviljongene.

           MINDRE ENHETER
        Vi er forferdelig glade for driftsbygningen vi fikk, den gjør at man kan sysselsette pasientene og lære dem op. Etter terapibygget og administrasjonsbygget kommer funksjonærbolig ²², bestyrerbolig og forsamlingshus, men dette er selvsagt langt fremme. Vi vil ikke bygge flere store paviljonger nu, men gå over til mindre enheter. Speiderpikene skal samle inn til en paviljong for åndssvake piker og Finnmark Røde Kors arbeider for en paviljong for barn fra fylket.

           30 FØRST
        Det er ganske underlig å tenkte på at den aller første planen gikk ut på 30 plasser, sier Høyersten – og takket være innsatsen og interessen fra landsdelens befolkning er vi altså i dag kommet så langt at vi sikter mot 450.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Enestående innsats for Trastad. 19.10.1960

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.