Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Trastad-utstillingene gjør stor suksess, 25.07.1973

Trastad-utstillingene gjør stor suksess både i Norge og Utlandet

        Trastad-utstillingen som for kort tid siden ble vist i et klasserom i Aspåsen skole var en brøkdel av en kjempeutstilling av elevarbeider som nå har vært stilt ut i USA og som er blitt en kjempesuksess. Utstillingen ble den gangen omtalt i Nordlandsposten, og Sigvor Riksheim ved Trastad-senteret som har gjort en imponerende innsats for de utviklingshemmede, opplyser at de første utstillingene fant sted i Metropoliten Museum og Bronx Museum i USA.

Fakta

Datering:
1973-07-25
Perioder:
Før HVPU-reformen

Nordlandsposten

        I dag er utstillingsarbeidene splittet opp i flere mindre utstillinger og er på vandring til en rekke åndssvakehjem i USA, forteller Sigvor Riksheim ved Trastad-senteret i Harstad. Utstillingen har snart vært på vandring i et år i USA, og jeg har ingen formening om når vi får den tilbake til Norge. Hele opplegget skjer for øvrig i regi av utenriksdepartementet. Jeg var slev i USA og opplevde den enestående mottakelse utstillingen fikk. Bl. A. måtte vi si nei til Bronx Museum som ønsket en salgsutstilling. Et så stort opplegg maktet vi ikke. Det sier seg selv at jeg e r glad for suksessen. For oss er det om å gjøre å vise at de åndssvake virkelig duger til noe.
        Den samme utstillingen som er på vandring i USA, vises også her i Norge. Utstillingene i USA er bygget på store fargefotos av skulpturer og keramikk. Det er bare noen få mindre originalarbeider om følger med. Videre vises det frem litografi, stofftrykk, kobberstikk, akvareller, tusjtegninger og oljemalerier. Men utstillingen her hjemme er bygget opp av bare originalarbeider. Vi får bl.a. se de kunstgjenstander som i USA er avfotografert. Foreløpig er denne utstillingen vist i Harstad, på Sortland i Svolvær og i Bodø. I september får Narvik utstillingen, men Oslo har bedt om å få den en gang til høsten, sier Sigvor Riksheim.
        Man kunne fristes til å kalle Sigvor Riksheim for “den lille damen med det store hjertet”. Adskillige år av sitt liv har hun levet for de åndssvake i samfunnet og er dypt uenig med de leger som har gitt enkelte av hennes elever ved Trastad-senteret en usynlig merkelapp med påskriften “udugelig i samfunnet”.
        – Alle kan skape noe, om de bare får sjansen, mener Sigvor Riksheim, og med umåtelig tålmodighet har hun sett hvordan hennes elever har vokset med oppgavene helt til de har skapt ting man ikke engang skulle tiltro friske mennesker uten lang skolering.
        Og Sigvor Riksheim kan fortelle om hver enkelt skjebne bak verket, om deres personlige problemer og deres utvikling, Hun er glad i menneskene og glad i de ting som her er skapt ut fra de forskjellige forutsetninger. Den som er så heldig å få Sigvor Riksheim som guide på en Trastad-utstilling er begunstiget og får en glimrende innføring i de mange kunstarter som er representert og menneskene bak verkene.

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Trastad-utstillingene gjør stor suksess, 25.07.1973

Bilde til Trastad-utstillingene gjør stor suksess, 25.07.1973

Sigvor Riksheim fulgte Trastad-utstillingen da den var i Bodø for kort tid siden. Her viser hun frem en del av de fine kera-mikkarbeidene.

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.