Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Et resultat av 1-øren ”Hjelpestikken”, 16.03.1948

Et resultat av 1-øren ”Hjelpestikken”

Det nye åndssvakehjemmet ”Nordre Grime”

Fakta

Datering:
1948-03-16
Perioder:
Før HVPU-reformen

Norges Handels- og Sjøfartstidende, Oslo

        Oslo Røde Kors Barnehjelp innviet i går sitt nye åndssvakehjem, ”Nordre Grime”, Hov i Land, som er innkjøpt av institusjonen ”Hjelpestikken” for 500,000 kr. 15. desember flyttet de første brana inn der.
        Det er en stor vakker eiendom rett overfor Randsfjorden i natuskjønne omgivelser, i nærheten av Halmrast der de danske astmabarn holder til. Hovedbygningen ligger mot sør, værelsene er smakfullt innredet, holdt i lyse pene farger. Soveværelsene er foreløbig innredet for 30 senger, men det er meningen i nær fremtid å utvide til 60. Sengene er en gave fra Amerika. I hvert soverværelse er det varmt og kaldt vann. Til eiendommen hører 60 mål innmark og 30 mål utmark.
        Nå holder 25 barn – gutter og piker – til der og later til å trives storartet. Alle blir satt i arbeid. Tanken er å bringe regelmessighet inn i barnas liv, bestemte ting utføres til bestemte tider. De læres opp i det arbeid som ligger best for dem. I kjelleren er det således innredet et snekkerverksted for guttene. Andre hjelper til med gårdsbruk. Pikene settes til forefallende husarbeid og læres opp i søm. Barnas alder er fra 7 – 15 år.
      Hjemmets bestyrerinne er frk. Ingrid Eide. Hun går opp i sitt store arbeid med aldri sviktende energi.
        Ved innvielsen gav formannen i Oslo Røde Kors Barnehjelp, fru Tupsy Molstad, en orientering om hjemmet og om retningslinjene. Fruen nevnte også den velvillige forståelse Barnehjelpens arbeid var blitt møtt med. Således har de lokale myndigheter i Søndre Land med ordfører Sjølsaas i spissen vært enestående imøtekommende, likeledes den daværende Røde Kors krets, Norges Røde Kors og Oslo-kretsen. Fra privathold og fra forretningsdrivende er også vist stor offervilje.
        Overlæge Ole B. Munch ønsket Barnehjelpen til lykke med denne nye landevinning, hvoretter visegeneralsekretær Jens Meinich jr. overbrakte en hilsen og en lykkeønskning fra presidenten i Norges Røde Kors, direktør Erling Steen, og generalsekretær Rørholt som begge var i Geneve i anledning av det store Røde Kors-møte i Stockholm i august. Oslo Røde Kors har vært en pioner i hjelpen til ”samfunnets stedbarn”, uttalte herr Meinich bl.a. og sluttet med å utbringe fra Landsforeningen en takk, adressert til de 2 pionerer i arbeidet, Barnehjelpens tidligere formann, fru Thea Hurum og fru Tupsy Molstad. Det er ikke bare en sosial oppgave disse damer har påtatt seg, men et arbeide fylt av kjærlighet og glede.
Til stede ved høytideligheten var også fru Maxi Willumsensom sammen med fru generalkonsul Morten Lind i sin tid tok ideen til ”Hjelpestikken”.
       Til det nye åndssvakehjem ”Bakkebø” ved Egersund har ”Hjelpestikken” gitt 250,000 kr, og Norges Røde Kors 1 mill. De første barn er allerede rykket inn der. Den høytidelige innvielse finner sted i mai.

                                                                                Dauphin.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Et resultat av 1-øren ”Hjelpestikken”, 16.03.1948

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.