Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Emmastjerna

Stjerneklubben på Emma Hjorths Hjem gav fra 1976 og til slutten av 80-årene ut Emmastjerna. Beboere selv var i vesentligste grad journalistene i dette bladet. De skrev om fester, turer, dagligliv, dikt m.m., og de intervjuet en mengde beboere og ansatte. Noen av intervjuene og beretningene herfra er ført i pennen av beboerne, mens andre er tatt opp på lydbånd eller blitt gjenfortalt til ansatte som har skrevet det av i etterkant.

Redaksjonen til Emmastjerna ble rekruttert fra Stjerneklubben, som var Emma Hjorth-beboernes egen klubb. De styrte den selv med hjelp av fritids- og idrettsledere. Den var under hele sin eksistens en viktig del av dagliglivet på Emma Hjorths Hjem, og den gjennomførte en rekke arrangementer som julebord, 17. mai-feiring, musikkaftener og andre sosiale tilstelninger. Klubben feiret 30-årsjubileum i 1977, noe som skulle tilsi at den spede begynnelse var i 1947. Det første skriftlige vi finner fra klubben er fra 1952.

Stjerneklubbens aktivitet lå på midten av 60- tallet noe nede, men den ble ”relansert” igjen med hjelp av fritidsledere som på dette tidspunkt ble ansatt. Emmastjerna var bare en del av flere aktiviteter, og hadde sitt utgangspunkt i Stjerneklubben som på denne tiden begynte å samles jevnlig på festlokalet Utsikten. Hovedaktiviteten var ”Ring på døra”, fordi noe av det første man måtte beherske var å ringe på døra hvis man skulle ut av boavdelingen og oppsøke andre. Beboerne var altså velkomne til å ringe på døra på Utsikten, og komme inn i klubben. I den klubben hadde medlemmene forskjellige oppgaver, en passet døra og åpna den da det ringte på, en tok i mot yttertøyet og holdte orden på det, en hadde ansvaret for pengene ved brussalg og lignende og noen var på kjøkkenet. I tillegg hadde hver slikt arbeidsområde en vernepleierelev til å hjelpe til. I tillegg til stjerna, så har forsida på de første numrene av Emmastjerna en tegning av en ringeklokke.

Emmastjerna ble trykket av Hauger Verksted. Ansatte, pårørende og andre interesserte kunne abonnere på bladet. Vi gjør oppmerksom på at noen av artiklene inneholder enkelte faktiske feil, men vi anser dette likevel som et viktig bidrag til historien.

Her er noen smakebiter fra det som har stått på trykk:

 

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Emmastjerna

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.