Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Omgitt av kjærlighet og forståelse
er barna ved Toftes Gave, - Oslo kommunes hjem for evnesvake barn på Helgøya

Fakta

Datering:
1953-10-03
Perioder:
Før HVPU-reformen

Hamar Stifttidende

Efter at grundig oppussing og modernisering var foretatt ved Toftes Gave på Helgøya, rykket de første tolv små pensjonærer inn der 15. Desember 1951. Oslo kommune hadde anlagt hjem for evnesvake på sin store, vakre eiendom ved Nessundet, som tidligere var guttehjem. Idag har stedet et belegg på firti, men det er plass til ytterligere ti, og disse kommer i nærmesete fremtid. Betjenings.staben består av alt i alt tyve personer.
        Et besøk på Toftes Gave, - samtale med sympatiske bestyrer Kristian Røsegg, den dyktige vevelærinnen Magnhild Skage fra Nord-Trøndelag og den kjekke unge barnehagelærerinnen Reidun Engen fra Drammen, overbeviser om at ledelsen er i de rette hender. Dette er mennesker man blir glad over å treffe. Fornøyde, tillitsfulle barn på den ene side - og kjærlighet, tålmodighet og dyp forståelse på den annen, vidner om at livet på Toftes Gave har kommet i de spor man kunne ønske.
        - Er det noen forskjell i behandlingsmetoden før og nå av slike barn det her er tale om?
        - Ja, sier bestyrer Røsegg. - Tidligere gikk de meget for lut og kaldt vann. Nå er deres spesielle problemer tatt opp på mer positiv basis. Arbeidsterapi for åndssvake har dr. Munthe f. eks. drevet ved Emma Hjorth’s hjem i Sandvika i lengre tid - det samme praktiseres på «Bakkebø», hjemmet som Norges Røde Kors driver ved Egersund, og nå her hos oss på Toftes Gave.
        - Har man her muligheter til å yte barna alt hva de har krav på?
        - Det tror jeg nesten man kan si at vi har. Barnehagen og arbeidsstuen setter barna i aktivitet. De får lære det som de evnemessig sett har mulighet for å ta imot. De skulle se hvor stolte barna er over sine arbeider! Foreldrene kommer ofte på besøk hit, og da trekker barna dem øyeblikkelig med seg inn i vevestuen eller barnehagen og viser frem det de har laget - håndklævev, filleryer, tegninger, bastarbeider og alt hva det kan være, - forteller herr Røsegg.
        - Har man mulighet til å se noe annet resultat av arbeidet her?
        - Hvis det lykkes å skape et hjemlig miljø, der barna trives, føler seg trygge og lykkelige, da er det resultat godt nok. Dette stedet er ment å være hjem for livstid - om det skulle være ønskelig - for de som kommer hit, - sier bestyreren. Han forteller videre at befolkningen på Helgøya fra første stund har vist alle hjemmets beboer hensynsfullhet og forståelse, - et moment som i uvurderlig grad har gjort tilværelsen lettere for dem alle.

De store rommene i internatbygningen er malt i forskjellige lette pastellfarver. I «kose-stuen», er det grønne vekster og bekvemme, moderne møbler. Her samler bestyrer Røsegg de største barna om seg om kvelden - gjerne efter at de har spist og vasket seg og er kommet i pyjamas i den milde årstid. Da spiller, synger og leser han for dem en liten stund før de kryper til køys.
        I barnehagen og lekestuen residerer tante Reidun. Der finnes alle de leker som barn flest erfaringsmessig setter pris på. Her er tavle på veggen til tegning, i en krok er det dukkestue, og den ene langveggen er dekket med skuffer hvor hvert barn gjemmer sine småsaker. Om formiddagen har tante Reidun samlingsstund med sang og skramleorkester rundt orgelet, og når det er godvær drar hun på tur ut i skog og mark med barna. Det er en liten opplevelse å se tante Reidun ved orgelet - frisk og lyshåret, syngende og spillende med barna omkring seg, hengivne følger de hennes minste vink.
        - De er ofte svært musikalske, barn som disse. Særlig har de sans for rytmer, sier hun.
        Og vevstuen, den er slett ikke reservert jentene. Guttene er minst like ivrige ved vevstolene inne i det store, lyse rommet. Vevelærerinnen viser stolt frem sine små elevers arbeider, og de er sannelig ikke å skjemmes over!
        - Når barna først kommer igang med et arbeid kan de vise en ganske fantastisk iver og utholdenhet, forteller tante Magnhild.

De foreldre som ikke oppnår å få se forstandens lys tendes i sine barns øyne, de er rammet av en tung skjebne. Men en stor avlastning må det være for dem å få plassert de små på et sted som Toftes Gave, der en sum av gode krefter går sammen om å skape et lyst og lykkelig miljø om de evnesvake barna. Der ingen forlanger mer av dem enn det er rimelighet for, og der den stående bemerkning fra stedets betjening er:
        - Man blir så glad i disse barna, ja mer enn i andre barn - fordi de mer enn noen andre er avhengig av vår omsorg.
                                                                              Gry.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Bilde til Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Foto: Per Solheim

Bilde til Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Foto: Per Solheim

Bilde til Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Foto: Per Solheim

Bilde til Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Foto: Per Solheim

Bilde til Omgitt av kjærlighet og forståelse, 03.10.1953

Foto: Per Solheim

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.