Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Barna på nordre Grime har utstilling i Oslo, 14.12.1951

Barna på nordre Grime har utstilling i Oslo

De vet hvordan leketøyet skal være

Fakta

Datering:
1951-12-14
Perioder:
Før HVPU-reformen

Velgeren, Gjøvik

        Røde Kors Barnehjelp i Oslo arrangerer i disse dager en utstilling av arbeider som de åndssvake barna på Bjerka og Nordre Grime i S. Land har utført. Utstillingen viser vevede saker så nydelige utført og så enkle i smak og mønster at man neppe finner dem bedre noe sted, skriver Aftenposten. Og det barn er ennå ikke født som ikke henrykt vil trykke strikkedukken i rødt og hvitt til sitt kinn eller juble og overgivent over den topuklede kamel i brunt og svart. Jo, de små på Grime vet nok hvordan leketøyet skal være.
        Fru Kari Bredal, som er formann i Røde Kors Barnehjelp her i byen og har de åndssvake små på Bjerka og Nordre Grime i sin spesielle varetekt, er med rette stolt av hva hennes protesjéer kan prestere, når de bare får det tilsyn og den tålmodige opplæring, som hun mener slike små bør ha et helt naturlig krav på. 
        - Når de kommer til Grime, kan de som regel ingenting, for ingen har brydd seg om å lære dem noe, forteller hun. Men de skal ikke ha vært der så forferdelig lenge før de våkner, blir aktive og interesserte og det beste av alt: røper en fantastisk glede over å kunne gjøre noe selv, at man blir helt betatt av å se dem hoppe avsted, sprekkeferdige av stolthet over hvor dyktige de mener de er. Dette at de får bruk for sine evner, gir dem en selvfølelse som ikke er betalt med penger.
        Fru Bredal forteller at for pengene som kommer inn ved salget, skal barna få ett eller annet ønske oppfylt.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Barna på nordre Grime har utstilling i Oslo, 14.12.1951

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.