Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Nordens første daghjem for åndssvake åpnes, 10.09.1953

Nordens første daghjem for åndssvake åpnes

Fakta

Datering:
1953-09-10
Perioder:
Før HVPU-reformen

        Når prinsesse Astrid sammen med 130 innbudte imiddags gjør sin entré i daghjemmet for åndssvake, vil Ragna Ringdals sterke og rene profil lyse mot dem fra Per Hurums bronserelieff ved inngangen. Vemodig tenker man kanskje; hun som gikk ivrigst inn for dette hjemmet og skjenket det mer enn alle andre, hun skal ikke oppleve å få se det—.
        Det er et syn. En ønskedrøm, som alle mødre med åndssvake små må ha næret dypest i sitt urolige sinn, men som de sikkert aldri har våget å tro at de skulle få se realisert.
        Og nu står det der - Ragna Ringdals Daghjem, parat til å åpne sine dører og by alle sparsomt utstyrte små sitt aller varmeste velkommen. Ferdig til å utvikle spirende evner, hvor der såsant finnes noe å utvikle. Øve opp muskler som aldri har vært tatt i bruk. Utvikle taleevne og ordenssans som hittil har fått slumre ifred. Og lære tafatte, innesluttede og ensomme små å komme med i kretsen og fellesskapet.
         Til de mer velutstyrte står vevstol og høvelbenk og skolestue klar til å tas ibruk og utvikle dem til virksomme individer, som engang vil kunne gjøre sin nytte i samfunnet. Og på alle de 80 utvalgte venter store, prektige byggeklosser, rare dyr og velekviperte dukker, sykler, fotballer, plastilina, spill og malersaker, alt som kan fryde barn av alle aldre og gjøre livet lyst og jublende morsomt, hvor det hittil kanskje bare har vært en plage —.
        Hjemmet består for en stor del av gaver, ydet i glede. Det har gitt det sitt preg, gjort det hensiktsmessig og henrivende, i det store som i det små bygget det opp efter rettesnoren: for dem som naturen selv har skjenket så lite, skal vi gjøre vårt aller ytterste.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Nordens første daghjem for åndssvake åpnes, 10.09.1953

Ragna Rindalds Daghjem på Nordre Åsen er i all sin skjønnhet litt av et plaster på vår forsømte åndssvakeomsorg. Felt inne i muren ved inngangen vil innbudte til åpningshøytideligheten idag finne Ragna Ringdals blomsterkransede relieff, som vi ser lengst til venstre på bildet. Så følger et gløtt inn i lekestuen for de små. Innfelt hjemmets emblem: et hjerte omgitt av bokstavene R.R.D. Lengst til høyre fryder arbeidskomitéens forman, fru Vera Fjeldstad, seg over drikkekursene, som er hendige i fasongen og malt med utkledde dyr.

Bilde til Nordens første daghjem for åndssvake åpnes, 10.09.1953

Bilde til Nordens første daghjem for åndssvake åpnes, 10.09.1953

Bilde til Nordens første daghjem for åndssvake åpnes, 10.09.1953

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.