Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Toftes Gave fikk det første kull barn fra Oslo, 19.12.1951

Toftes Gave fikk det første kull barn fra Oslo lørdag

Ominnredning og utstyr har kostet 600,000 kroner. Hjemmet har foreløpig plass for 54 piker og gutter.

Fakta

Datering:
1951-12-19
Perioder:
Før HVPU-reformen

Hamar Stiftstidende

        De første barna som skal bo på Oslo kommunes åndssvakehjem på Toftes Gave kom lørdag. Osloavisene forteller at det var stort fremmøte på stasjonen av mødre og fedre, tanter og onkler. Det første kullet besto av 6 gutter og 3 piker, den yngste var 6 og den eldste 11 år.
        Arbeiderbladet skriver at sjefsarkitekt Hoflund og alle hans hjelpere har gjort et enestående arbeid på Toftes Gave. Det er blitt rene mønsteranstalten, også når det gjelder utstyr og farger. De pårørende som var med, ga også sterkt uttrykk for sin takknemlighet.
        Dr. Alf Seweriin, formannen i komiteen for Toftes Gave, ga uttrykk for at det hadde vært bittert for oss som gjennom vårt arbeid og på annen måte hadde sett det store behovet, at Oslo kommune ikke hadde noen institusjon for åndssvake. Enda tyngre har det naturligvis vært for de foreldre og familier, som har hatt åndssvake barn, å merke at det har vært så å si umulig å få anbrakt barna på en forsvarlig måte. Det er derfor overordentlig gledelig for oss alle at man nå er kommet i gang med denne institusjonen. Det er så latfor lite i forhold til behovet i Oslo, men vi håper jo at det skal bli mulig å få bygd ut åndssvakeforsorgen, slik at vi kan by både barn og voksne et skikkelig sted å være, i et moderne og godt åndssvakehjem.
        Ominnredning og utstyr har kostet nærmere 600,000 kroner. Oslo kommune har ikke spart noen midler når det gjaldt å sette dette hjemmet i god stand”.
        Bestyreren av hjemmet, Alf Eik, har besøkt åndssvakehjem i Danmark og Sverige, og også Bakkebø og Nærbø på Rogaland, før han tok fatt på Toftes Gave, og han har hatt stort utbytte av den reisen, sier han. Han og funksjonærene har sett frem til denne dagen med stor spenning. Og nå har de inntrykk av at barna stort sett føler seg hjemme der oppe. De har tatt i besittelse både leker og billedbøker og alt, og nå ser det jo nærmest ut som en slagmark her.
        Distriktslægen, dr. Johs. Hvidsten, var også til stede for å ta imot de første barna. Oslo kommunes sinnsykeinspektør, dr. Johan Lofthus, som har tatt dem ut, og som var med for å se at de kom godt og vel frem, mener at betjeningen nå må tid til å bli kjent med disse barna før det kommer flere, men det vil ikke vare lenge før det er fullt, foreløpig 54 gutter og piker.
        Det er alt kommet forespørsel til oss om vi kan ta imot åndssvake barn fra fødselen av. Det har vi dessverre måttet si nei til. Anstalten med sitt nåværende utstyr er ikke skikket til det. Foreløpig må en begrense seg til barn i skolealderer, opp til 15 år. Men når åndssvakeanstalten blir utvidet, må en jo få avdelinger både for spedbarn og småbarn og voksne også.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Bilde til Toftes Gave fikk det første kull barn fra Oslo, 19.12.1951

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.