Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Egil

I 2002 kom boken JEG ER VEL IKKE NOEN SEKK - Samtaler med Egil ut på Lunde forlag.

Egil har vært lillebroren min så lenge jeg kan huske. Han er tre år yngre enn meg, og han har Down’s syndrom.

Fordi vi mistet moren vår nokså tidlig, har jeg vel også vært nesten som en mor for ham i mesteparten av vårt voksne liv.

Egil har aldri lært å lese eller skrive. Da vi vokste opp, fantes det ikke skoletilbud for barn som var ”åndssvake”. Dessuten har han språkvansker. Han forstår ofte ikke ordentlig alt det folk sier, og mange har også vansker med å forstå det han prøver å uttrykke.

Likevel er Egil – på sine premisser – et reflektert menneske. Etter beste evne følger han med i nyhetene, og han holder lokalavisen hvor han tapper bildene for informasjon. Han har meninger om alt fra verdensproblemer til ulvebestanden i Norge.

Han kan mangle innlevelse i at andre har lyst til å se noe annet på tv enn han, men han har stor empati når noen har det vondt og en sjelden evne til trøst og omsorg.

Han er redd for å bli ledd av, men kan selv glimte til med humoristiske og slagferdige bemerkninger.

Han forstår ikke teologiske utgreiinger, men har en stor og trygg tro.

Jeg har lenge hatt lyst til å løfte fram Egil - derfor begynte jeg for noen år siden å skrive ned en del av samtalene våre. Formen de har fått, henger nok sammen med Egils noe knappe måte å uttrykke seg på.

Mitt ønske er å gi ham muligheten til å vise hvem han er som menneske, og også gi en honnør til den annerledesgruppen han tilhører. 

Noen av de 41 tekstene  i boken kan du lese her:

Tekstene er gjengitt med tillatelse fra Anne Marie Bredvei Orvik og Lunde forlag - www.lundeforlag.no .

 

Del med dine venner

Under ser du alle tekstene som er registrert i kategorien Hovedpersoner.

Bilde til Egil

Bilde til Egil

Egil Bredvei og og Anne Marie Bredvei Orvik.

Foto: Øyvind Kjølberg/Allers

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.