Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Takk for dårlig hjelp, Arne Skouen! 27.11.1968

Takk for dårlig hjelp, Arne Skouen!

Av Merle Sivertsen

Fakta

Datering:
1968-11-27
Perioder:
Før HVPU-reformen

Dagbladet

        Alle vi som arbeider for de åndssvake, må være glade for det som gjøres for å vekke folks samvittighet og henlede oppmerkosmheten på alt det som ennå ikke er gjort. Men hjelpen er lite verd, når opplysningene er gale.
        I Dagbladet for 20/11 skriver Arne Skouen om de åndssvake i Oslo: ”Oslo kommune har strødd 2500 slike pasienter – to tusen fem hundre – utover hele Østlandet - - ” Her må det være noe galt. Så mange åndssvake finnes det ikke i området, knapt halvparten.
        Oslo åndssvakeomsrog har i dag 110 pasienter i små private pleiehjem på 10 og 20 plasser, og 60 pasinter i privtapleie enkeltvis eller to-tre sammen. Det er stort sett eldre folk, som har vært hos sine pleiere lenge. Alle disse har uanmeldte besøk av lege og kurator flere ganger i året, foruten tilsynskomié av og til.
        Arne Skouen gjør stort nummer av at han ikke fant noe om utbyggingen av åndssvakeomsorgen i rådmann B. A. Lunds oversikt over sykehusutbyggingen. Men det er ikke der den skal stå! Denne omsorgen ligger til sosialrådmannens administrasjon, og der er budsjettet på tilsammen 17.75 millioner kroner pr. år, fordelt på driftsutgifter: 11.5 mill., utbygging 4 mill. og renter og avdrag på lån som støttelaget for åndssvake i Oslo og Røde Kors’s Barnehjelp har tatt opp til utbyggingen, på ca. 250 000 kroner pr. år.
        Utbyggingsprogrammet regner med 4. mill. kr. pr. år framover, foruten nødvendige garantier for lån, som organisasjonene tar opp, men kommunen betaler, i form av avdrag og renter.
        Så når Arne Skouen framstiller det som om utbyggingen av åndssvakeomsorgen i Oslo er avhengig av bare basarpenger, gir det et galt bilde av forholdet. Disse opplysningene kunne han lett ha fått av en av oss som steller med dette. Hvorfor gi så gale opplysninger, når sannheten er så lett å finne?

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Under ser du alle tekstene som er registrert fra perioden Før HVPU-reformen.

Bilde til Takk for dårlig hjelp, Arne Skouen! 27.11.1968

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.