Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Lossius-komiteen foreslår integrert psykisk omsorg, 22.12 1972

Dette har vi ventet på: Lossius-komiteen foreslår integrert psykisk omsorg

Fakta

Datering:
1972-12-22
Perioder:
Før HVPU-reformen

Vestfold

Omsorgen for de psykisk utviklingshemmede kan ikke behandles isolert. Den må inngå som et ledd i en total og tverrfaglig integrert omsorg for alle funksjonhemmede. Dette er hovedkonklusjonen i innstillingen fra komiteen som ble opprettet for to år siden for å legge fram forslag til retningslinjer og målsetting for videre utbygging av åndssvakeomsorgen – helsevernet for psykisk utviklingshemmede. Områdelege Ole Petter Lossius har vært komiteens formann. -Dette har dere ventet på lenge? Vi spør formannen i Vestfold avdeling av Norsk Forbund for psykisk utviklingshemmede, Sogfred O. Vold. -Ja, en tverrfaglig vurdering, og et samarbeid på denne sektoren har vi som steller med psykisk utviklingshemmede til daglig, ventet på lenge. En effektiv omsorg er avhengig av at alle samarbeider, et annet viktig punkt i komiteens forslag er det også at man går inn for en desentralisert virksomhet, der kommunene med sitt apparat er ansvarlige for den nødvendige omsorg. Det er videre foreslått en fylkessamordning og koordinering, og et tilsvarende organ på sentralt hold. En organisering etter denne planen vil føre med seg at man vil få større muligheter til å kartlegge problemer på et tidlig tidspunkt. For psykisk utviklingshemmede er det nødvendig at behandlingen kan settes inn så tidlig som mulig, for enkelte grupper blir skaden i dag ofte ikke registrert før det har gått noen år, men om fagfolkene kommer inn, vil man ha større muligheter til å oppdage dem tidlig. Viktig i den videre omsorg for de funksjonhemmede er det at foreldrene får et apparat som er koordinert, slik at man slipper den forferdelige og ofte nervepressende gangen fra kontor til kontor. For mange foreldre er forhørene verst, og hvis man kan slippe å forhøres med enn en gang, vil bare et slikt tiltak være av den aller største betydning. Men kanskje mest av alt: tenk om vi også kunne oppleve et system som fungerte automatisk. Det må bli slik at når barnet er registrert, så skjer tingene uten at man skal kjempe seg fram på egen hånd, sier Sigfred O. Vold.

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Under ser du alle tekstene som er registrert fra perioden Før HVPU-reformen.

Bilde til Lossius-komiteen foreslår integrert psykisk omsorg, 22.12 1972

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.