Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Orkerød

Orkerød ligger i nærheten av Moss, og stedet hadde i perioden 1947-1954 vært leid av Oslo kommune og brukt som barnehjem. I 1954 kjøpte kommunen den 400 000 kvadratmeter store eiendommen av Den Norske Frimurerordenen for ca. 1 million kroner, og det ble vurdert om det fortsatt skulle være barnehjem der, eller om åndssvakehjemmet Toftes Gave skulle flyttes dit. På grunn av beliggenheten ble Toftes Gave vurdert som uegnet for åndssvake barn, og i 1955 bestemte man seg for at barna der skulle flyttes til Orkerød.

Fakta

Henry Fredheim ble ansatt som styrer, og i første omgang skulle institusjonen ta imot 44 barn som skulle overflyttes fra Toftes Gave og observasjonshjemmet på Åsen (ved Ragna Ringdals dagsenter) i Oslo.

Inventaret og bygningene ble i artikkel i Dagbladet 8/2 – 58 beskrevet som det mest moderne i landet. Soverommene var trebarns- og seksbarnsrom. Denne første bygningen (Paviljong 1) var inndelt i to avdelinger med plass til 22 barn, og kostet ca. 1,3 mill. De 14 første barna flyttet inn den 21/2 – 58 og kom med buss fra Toftes Gave.

Opprinnelig skulle det bare være barn på Orkerød, men på begynnelsen av 70-tallet ble det gitt konsesjon slik at de som”egnet seg for å blir på Orkerød”, fikk bli der etter de var blitt voksne. Områdeoverlege for åndssvakeomsorgen i Oslo, Hallvard Vislie kom med følgende opplysninger til Moss Avis den 5/12 – 72: ”Daginstitusjonene for de beste klienter medfører at de andre (institusjonene; red merk) får de tyngste klienter. Dette gjelder i særlig grad Orkerød. Det var ikke tanken fra begynnelsen av, derfor er bygningene på Orkerød ikke velegnet lengre for det klientellet som stedet har fått.” I tillegg slet Orkerød som så mange andre institusjoner med mangel på kvalifisert arbeidskraft.

I 1972 åpnet en ny aktivitesbygning, og etter en utbygging i 1975 økte antallet plasser til 100.

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Under ser du alle tekstene som er registrert fra perioden Før HVPU-reformen.

Bilde til Orkerød

"Den nyeste av bygningene på Orkrød – her har pikene holdt til”. Morgenposten 12.03.1954

Bilde til Orkerød

”Tett i tett ligger vinduene og slipper sol og lys i massevis inn i barnas oppholdsrom og soverom på Orkerød. Nederst fra barnas spisesal med gløtt inn i kjøkkenavdelingen til venstre.” Vårt Land 19.04.1958

Bilde til Orkerød

”Orkerøds nye aktivitetsbygg til 1,3 millioner kroner ble innviet i går.” Moss Dagblad 05.10.1972

Bilde til Orkerød

Bilde til Orkerød

"De nye betjeningsboligene er klare til å tas i bruk, mens det første av paviljongbyggene for pasientene ikke er mere enn et skall ennå. Dette vil være klart i løpet av sommeren, og det andre bygget følger hakk i hæl." Moss Avis 14.03.1974

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.