Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Mishandling av åndssvake i Hedalen? 10.11.1949

Mishandling av åndssvake i Hedalen?

Pasientene sov på stabburet uten sengeklær mens inspeksjonen ble vist sovesal med oppredde senger

Fakta

Datering:
1949-11-10
Perioder:
Før HVPU-reformen

Opland Arbeiderblad, Gjøvik

          Vi kom til Eirik Digenes gård i Hedalen i Valdres omtrent midt på dagen og alt var såre vel, ja, mistenkelig vel.
         Sengene var perfekt oppredd, og vi fant det merkelig at mer eller mindre sløve mennesker greidde å holde slik orden.
        Vår mistanke ble vakt da jeg fikk se møll i sengetøyet og støv i vaskevannsfatene. Støvet var så tykt at vi kunne skrive navnene våre i det.
        Vi sa ingen ting, og forlot stedet. Klokka 20,45 om kvelden kom vi igjen, og det var da praktisk talt mørkt over hele gården. i Hedalen er det ikke elektrisk lys, og vi måtte vente lenge før vi fikk en lykt. Bestyreren var vanskelig å få tak i.
        På sovesalen, som altså var slik den skulle være, fantes det ingen pasienter. De lå på loftet og på stabburet. Over seg hadde de sengetøy som må karakteriseres som forferdelig, og alle lå i sine gangklær for å holde varmen. Det hele var så dårlig, at vi ikke kunne annet enn å bli både overrasket og forskrekket.
         Det er tidligere reiseinspektør i Oslo kommunes forsorgsvesen, frk. Caspersen, som forteller dette til Dagbladet. Hun reiste i begynnelsen av august på inspeksjon sammen med forsorgsforstander Jul Kvale til tidligere diakon Digene’s gård i Hedalen, og fant forholdene som beskrevet ovenfor. En rapport ble straks utarbeidet og sendt forsorgsvesenets sinnsykeinspeksjon.
       Sinnsykeinspektøren i Oslo, dr. Lofthus, har undersøkt saken og utarbeidet en innstilling. Han sier at saken er blåst fryktelig opp. Pasientene ble flyttet inn på stabburet mens den ordinære sovesalen ble malt. Stabburet er ganske nytt.
        Da han selv foretok kontroll, fant han forholdene i den skjønneste orden , og pasientene led ikke på noen måte overlast. Et bevis på dette fikk han da han spurte de friskeste om de ville flytte. Samtlige svarte nei.
        Vi har også forelagt dette for frk. Caspersen, og hun kommer med noen detaljer som har stor interesse.
        Det ble sagt at pasientene ble flyttet ut mens sovesalen ble malt. Da hun selv befant seg på inspeksjon, spurte hun fru Digene om pasientene daglig brukte salen. Hun fant det nødvendig å stille et slikt spørsmål, da hun fant alt sammen mistenkelig pent og ordentlig. Hennes spørsmål ble besvrat med ja – pasientene brukte sovesalen daglig, hvilket de altså ikke gjorde.
          Frk. Caspersen sier også at hun har betraktet stedet som et av de aller beste, og kontrollen ble foretatt nærmest for ordens skyld. Dessverre skulle det vise seg at ikke alt var som det skulle.

 

Etter at denne artikkelen sto på trykk i Opland Arbeiderblad fulgte det flere artikler og leserinnlegg i ulike aviser. Her er noen av dem:
* Sensasjonsmeldiner i Oslo-pressen om forholdene ved Digene’s pleiehjem i Hedalen, 14.11.1949
* De bortsatte fra Horten er hos jevne gårdbrukere som betrakter dem som familiemedlemmer, 17.11.1949

 

Del med dine venner

Innsendte kommentarer:

Din mening og dine erfaringer er viktige for oss. Vi vil gjerne at du skriver en kommentar eller et minne. Takk for at du legger inn navn og epostadresse, da har vi anledning til å kontakte deg igjen.

Navn:
Epost:
Dette vil jeg si:
Skriv inn tegnene i boksen under.

Vanskelig å se? Prøv et annet bilde
CAPTCHA-bilde
Tegn fra bildet:

Enkelte innlegg kan endres av redaksjonen med hensyn til språk og nødvendig anonymisering. Da kontakter vi deg tilbake. I noen få tilfeller kan hensyn til medmennesker føre til at innlegg ikke blir presentert på sidene.

Under ser du alle tekstene som er registrert fra perioden Før HVPU-reformen.

Bilde til Mishandling av åndssvake i Hedalen? 10.11.1949

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.