Gå til hovedtekst | Gå til kommentarer

Beretninger

Institusjoner

Omsorgen i dag

Kilder

Annet

Filmer

Her ligger alle filmene som finnes på dette nettstedet. Dersom du klikker deg inn på den enkelte institusjon eller på "Omsorgen i dag", vil filmene som er tatt opp på vedkommende institusjon eller som hører inn under dagens situasjon vedrørende bolig, skole, arbeid og fritid  være  klikkbar også der.

 

Filmer:

Gymnastikk på Bakkebø

 

Barna på Bakkebø

 

Skidag

Vinteraktivitetsdagene var en av mange årlige tradisjoner som ble holdt i hevd fram til HVPU - reformen på 90-tallet. Fra 80-tallet ble slalom og hopp erstattet med aking da graden av funksjonshemming blant hovedpersonene på hjemmet generelt ble større.

Dette klippet er sakset fra en 35 minutters lang film fra begynnelsen av 60- tallet som hadde navnet "EMMA HIORTHS HJEM i arbeid, lek og fest."

 

Matauk og terapi

 

Kveldsang på Bakkebø

 

Vask på Bakkebø

 

Foreldredag

På midten av 1950-tallet begynte institusjonen å arrangere foreldredager på hjemmet, og her ses noen klipp fra teaterstykket "Prinsesse Blåklokke som gikk seg vill."

Dette klippet er sakset fra en 35 minutters lang film fra begynnelsen av 60- tallet som hadde navnet "EMMA HIORTHS HJEM i arbeid, lek og fest."

 

Karens fjelltur

Klipp fra Å komme til og bo på Trastad, av Høgskolen i Harstad, seksjon for vernepleie og Trastad Samlinger.

Karen ble sendt på fjelltur i rosa regnjakke hvis hun hadde altfor stort energioverskudd. Vaktsomme øyne fulgte den rosa regnjakken opp og ned av fjellet. Her er Karens versjon.

 

Det er ikke hull i himmelen.

Alle måtte delta på andakten, men ikke alle trodde på Gud likevel. Dagfinn tror ikke på livet etter døden, men vet at andre synes denne tanken er nifs.

 

"De sier jeg hadde det bra."

"De sier jeg hadde det bra." Sitatet er hentet fra intervju med Dagfinn som bodde på Trastad som barn.

 

"Ho var ikke riktig rett, den tøtta der"

"Ho var ikke riktig rett, den tøtta der." Dette er Vigdis sin beskrivelse av en pleier som slo.

 

Et lite stykke hverdagsliv.

Lille Ann-Elin har sitt å streve med. Heldigvis er det hjelp å få hos gode venner. Fra "Historien om Trastad gård",© TV Hålogaland.

 

Kunstneren Torstein

Torstein er en av Trastads viktige kunstnere.

 

Kunstneren Herleik Kristiansen

Herleik Kristiansen er kunstneren fra Trastad gård som har stilt ut på Nasjonalgalleriet og har hatt utstilling i New York.

 

Jeg ville heller hjem

Terje Berg kom til Emma Hjorth som niåring, og bodde de neste 33 årene på ulike institusjoner, før han i 1988 flyttet inn i egen leilighet på hjemstedet Lillehammer.

 

Frigjørende læring

Elevene på Trastad hadde stor glede av undervisning i mange kunstneriske og praktiske fag.

 

Karly Mikalsen

Karly var dukkemaker og teatersjef på Trastad.

 

Bygninger på Emma Hjorths Hjem

Vi vil med disse klippene forsøke og gi et inntrykk av hvordan bygningsmassen så ut på Emma Hjorths Hjem på begynnelsen av 60-tallet. På dette tidspunktet ble det fart på utbyggingen som fastsatt i Landsplanen av 1952, og området preges av umoderne hus og forskjellige byggplasser.

Dette klippet er sakset fra en 35 minutters lang film fra begynnelsen av 60- tallet som hadde navnet "EMMA HIORTHS HJEM i arbeid, lek og fest."

 

Ragna Ringdals Daghjem

Barna blir tatt imot om morgenen.

 

Sangglede - historien om et kor

Koret ved Klæbu/Hallsetheimen har gitt beboerne muligheter for et aktivt liv også utenfor den tidligere sentralinstitusjonen for utviklingshemmede.

 

Bærumsdamene

 

 

Del med dine venner

 

"UHØRTE STEMMER OG GLEMTE STEDER" på nett er et dokumentasjonsprosjekt om utviklingshemmedes historie i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom museene SØR-TROMS MUSEUM, AVD. TRASTAD SAMLINGER, EMMA HJORTH MUSEUM, MEDISINSK MUSEUM PÅ NORSK TEKNISK MUSEUM, SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM OG BYMUSEET I BERGEN. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra ABM-UTVIKLING. Produksjon © Histos.